Dimarts, 06 Gener 2015 01:13

Federalisme i tercera via Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)
Xerrada debat a la sala Gòtica Xerrada debat a la sala Gòtica

La majoria d’escrits que faig en aquest blog tenen a veure amb Molins de Rei i tot allò que estem

fent per transformar-la, per millorar-la, tot allò que fem per complir els compromisos que vaig adquirir amb la ciutadania al juny del 2011.

Ara bé, també procuro que aquest blog sigui el dipositari del meu pensament i les meves reflexions sobre el País, sobre política en general o sobre les meves diferents inquietuds.

El País viu moments importants. Una part de la societat catalana ha augmentat el sector dels que aspiren a la independència del País. El procés ve de llarg. Des de la sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2010 respecte la reforma de l’Estatut, ha anat augmentant el distanciament emocional entre Espanya i Catalunya.

Amb total respecte a totes les aspiracions polítiques (la mateixa que demano pels que representem la tercera via), sento certa preocupació per la poca rigorositat del debat existent, amb uns posicionaments enfrontats que no porten enlloc, amb una prevalença dels factors emocionals respecte els plantejaments racionals. Observo amb preocupació la manca de responsabilitat de qui té la màxima responsabilitat per oferir alternatives, per parlar i negociar, per resoldre les diverses situacions, és a dir, els Governs de Catalunya i el Govern Central.

Fa molts mesos, al setembre de 2011 i en el meu discurs com alcalde en la Diada Nacional, em vaig posicionar a favor de consultar l’opinió del poble de Catalunya per tenir una radiografia acurada i precisa del moment. Ho continuo mantenint, tot i que penso que aquest punt ha de ser fruit d’un procés de negociació, d’un plantejament seriós i sobretot d’una campanya on tothom pugui oferir els seus arguments i les seves respostes davant allò que demanem al poble de Catalunya. I per descomptat qualsevol consulta ha de tenir totes les garanties democràtiques.

Davant aquesta situació he explicat en nombroses ocasions quina és la meva posició i la dels meus companys i sobretot quina és i serà la nostre proposta: un aprofundiment en el marc de convivència que tants bons resultats ha donat els darrers 35 anys per bé que alguns vulguin fer veure o posin l’accent només els darrers 4 anys. Per nosaltres, la reforma federal ha d’actuar com dinamitzador, com oportunitat per resoldre els problemes dels darrers anys i he de donar-nos noves oportunitats per es properes dècades. I això és el que ara fa uns dies va explicar l’Odon Elorza a la sala Gòtica.

Això és el que va demanar el col-lectiu per la tercera via que es va presentar el passat divendres a Barcelona.

Això és el que va demanar al Congrés dels Diputats el PSOE i que el PP va liquidar en una hora.

I això és el que va plantejar, novament, en Miquel Iceta el passat dimecres a les Drassanes de Barcelona.

En la tensió del debat no sempre s’escolta la tercera veu, la tercera via. A vegades no és la que més crida. Però sens dubte aquesta existeix i cada cop té més suports.

Llegir 821 vegades Darrera modificació el Divendres, 13 Febrer 2015 00:47

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Ultims alticles